مراتب طهارت :
طهارت ظاهری «طهارت بدن»
همان طوری که بین ظاهر و باطن عالم مناسبت وجود دارد و این ظاهر و باطن از هم تأثیر می پذیرند، بین روح و بدن انسان نیز مناسبت وجود دارد که هم بدن در روح تأثیر می کند و هم روح در بدن.
اگر طهارت هم در مرتبه ی بدن و هم در مرتبه ی روح مراعات شود، تأثیر بسیار زیادی در انسان خواهد داشت. این است که برای آدمی هم طهارت ظاهری (مانند طهارت بدن و لباس) و هم طهارت باطنی که طهارت در مقام نفس، عقل، خیال، وهم، سر و باطن است، نیاز می باشد.
طهارت بدن را باید مقدّمه ی پاکی روح قرار داد و لذا حضرا آقا در ابتدای بحث طهارت فرموده اند: «طهارت بدن از ادناس و قاذورات و طهارت حواس از اطلاق و رها کردن آن ها در ادراکاتی که بدان نیاز نیست»، طهارت بدن از دنس ها و قاذورات، همان طهارت بدن از نجاسات ظاهری است مثل این که انسان بعد از دفع کثافات، خودش را تطهیر کند.
چند نکته ی مهم در طهارت ظاهری بدن :
... طهارت ظاهری بدن باعث می شود که بدن معتدل شود و انسان در امور ظاهری بدن افراط و تفریط نکند تا آن جا که باعث می شود نفس به اعتدال راه پیدا کند.
آن چه مهم است این است که تأثیر نا مطلوب جنابت بر روح شخص بسیار شدید است لذا در رفع این ناپاکی باید خیلی دقّت شود.
دیگر این که انسان سعی کند خود را در مقابل اشیاء عالم برهنه نکند، در مقابل آفتاب و ماه و حیوانات و نظائر این ها خود را عریان ندارد. زیرا علاوه بر این که این موجودات شعور دارند با انسان مراوده ی شهودی نیز دارند. ...
(مجلس چهارم: طهارت ظاهری «طهارت بدن»)
برگرفته از کتاب شریف «شرح مراتب طهارت»؛ از رساله ی وحدت از دیدگاه عارف و حکیم حضرت علاّمه حسن زاده ی آملی حفظه الله/ شارح: استاد صمدی آملی حفظه الله / نشر رَوح و ریحان