نقش دستورات شرعیّه در طهارت قوا :
... احکام شرعیّه برای تأدیب و طهارت قوای نفس به خصوص قوّه ی شهویّه و قوّه ی غضبیّه آمده اند.
... احکام شریعت باعث می گردند که قوای نفس به اطاعت شخص در بیایند.
برای خلع سلاح کردن نفس ناطقه، باید قوّه ی غضب و شهوت را از او بگیریم.
بهترین راه آن روزه گرفتن و گرسنگی کشیدن است. نفس اگر گرسنه باشد، مطیع می شود.
شارع مقدّس، احکام را برای دفع گناه فرستاده نه رفع گناه!
زیرا فرق است بین دفع کردن و رفع کردن. اگر انسان قبل از عارض شدن بیماری به نزد پزشک برود و برای تداوم سلامتی خود از او دستورالعمل بگیرد یا این که در آستانه ی مریضی قرار بگیرد و پزشک به او بگوید اگر می خواهی مریضی در تو وترد نشود باید این کارها را انجام دهی. در این جا علاج قبل از وقوع گرفتاری را در اصطلاح عرب، ((دفع)) می گویند. همانند آن چه که در واکسینه کردن کودکان رخ می دهد که به منزله ی قوی کردن بدن بچّه و دفاع او در برابر امراض بعدی است. امّا اگر انسان صبر کند تا مریضی به او عارض شود و بعد به فکر علاج آن بیفتد در این صورت عرب می گوید : او به دنبال ((رفع)) مرض است. پس دفع، علاج قبل از مرض است و رفع، علاج بعد از مرض است.
شریعت مطهّره به دنبال این است که از انسان دفع امراض روحی کند و نگذارد جان او مریض شود و اذا از همان ابتدای پدید آمدن نطفه برای پدر و مادر دستورالعمل صادر می کند. ... (مجلس ششم: نقش دستورات شرعیّه در طهارت قوا)
برگرفته از کتاب شریف «شرح مراتب طهارت»؛ از رساله ی وحدت از دیدگاه عارف و حکیم حضرت علاّمه حسن زاده ی آملی حفظه الله/ شارح: استاد صمدی آملی حفظه الله / نشر رَوح و ریحان