نکات اخلاقی از استاد اخلاق شیخ علی اکبر تهرانی حفظه الله – سری سوم
41- قبول کن، که هرکس هرچه دارد مال خودش! نه حسادت کن، نه بخل کن و نه امید داشته باش. تو هم از خدا بخواه.
42- اگر بچّه تصادفاً آینه را شکست یا خانم اشتباهاً بشقابی را شکست چرا خشمگین میشوی؟ این طور چیزها که خشم ندارد. خشم تو باید زمانی باشد که حلالی حرام یا حرامی حلال بشود.
43- اویس قرنی حتّی یک بار هم رسول صلّی الله علیه و آله و سلّم را ندید، ولی مطیع و عاشق ایشان بود. من احادیثی از قول رسولالله صلّی الله علیه و آله و سلّم در مورد ایشان دیدهام که در مورد هیچیک از اصحاب صادر نشده است. اویس بعد از مرگ مادرش آمد در رکاب حضرت علی علیه السّلام و در جنگ صفین شهید شد. او با کسانی میجنگید که زمانی پشت سر رسولالله صلّی الله علیه و آله و سلّم نماز میخواندند، ولی فریب این ظاهرسازیها را نخورد.
44- این دوربین هرجلسه از مراسم ما فیلم میگیرد. من هر وقت این فیلمها را نگاه میکنم، یاد قیامت خودمان میافتم. مثلاً در این فیلم ها میبینم که کسی دارد خمیازه میکشد یا چرت میزند و یا کار دیگری میکند ولی خودش حواسش نیست. اگر این فیلم را به او نشان بدهند چقدر خجالت میکشد؟ ما فردا گرفتار گناهانی هستیم که فکرش را هم نمیکنیم.
45- انسان برای اینکه به کمال برسد دو چیز لازم دارد : یکی مربّی خوب و دیگری معرفت نفس.
46- شلوارت هرچقدر هم که ارزان باشد با آن وارد جوی آب کثیف نمیشوی، چون قدرش را میدانی. هم چنین انسانی که خود را بشناسد، خودش را ارزان نمیبازد.
47- خدا به تو دو دست داده که با یکی کار خودت را انجام بدهی و با دیگری کار خلق الله را.
48- قلب جای خداست، کسی که بخواهد خدا وارد قلبش بشود باید مزاحمین را از قلبش بیرون کند. باید بغض، حرص، حسد، بخل، نفاق، کینه، غضب و تکبّر را از خانه ی دل بیرون کند.
49- از خانه که خارج میشوی سعی کن چشمت آزاد نباشد، وقتی چشم دید، دل هم میخواهد. این طور انسان به خطا میافتد.
50- کسی که وجوهات مالش را میدهد، در واقع نزد خدا برای خودش ذخیرهای درست میکند. انسان دانا هر چقدر هم که کم درآمد باشد، کمی از آن را نادیده میگیرد و پسانداز میکند.
51- علمی که بدون حلم باشد عجب میآورد، تکبر میآورد، علم و دانایی را از خدا بخواهید ولی همراه حلم.
52- دو چیز را همواره در نظر داشته باشید : اوّل خدا و دوم مرگ. و دو چیز را هرگز در نظر نگیرید : اوّل خوبیهایی که در حقّ دیگران میکنید و دوم بدیهایی که دیگران در حقّ شما میکنند.
53- این قدر به فکر کاغذ دیواری و رنگ و لعاب خانه نباش. ما باید باطن خانههای مان را تمیز کنیم. یعنی نقمت و بلا و گرفتاری را از درون خانههای مان به وسیله ی همین ذکرها و عبادات خارج کنیم.
54- همه ی ما فانی میشویم، یا در راه خدا یا در راه دنیا. خوشا به حال آنانکه فنای در خدا میشوند، چون به لقای خدا میرسند، و هرکس به لقای خدا رسید به بقای در خدا خواهد رسید.
55- پرداخت وجوهات، دارایی انسان را بیمه میکند. مثلاً شخص آنوقت که یک میلیون تومان پول داشت اگر 200 هزار تومانش را خمس میداد، امروز مجبور نبود همهاش را بابت دوا و درمان بدهد .
56- نَفسِ انسان از هرچه گرگ و شیر و سگ و … درندهتر است. حال اگر بخواهیم آدم باشیم باید با آن بجنگیم.
57- این که عدّهای میگویند : اجتماع خرابکننده است حرف غلطی است. در حقیقت مردم در خانوادهها خراب میشوند و بعد میآیند اجتماع را هم آلوده میکنند. بنابراین باید اصلاح از خانواده شروع شود.
58- زندگی آخرت هم مثل زندگی دنیاست. آنجاهم به لوازم نیاز دارید پس لوازم زندگی اخروی خود را از پیش بفرستید.
59- دعای پدر و مادر در حق فرزند کارها میکند، مخصوصاً مردههایشان! دعای اموات خیلی کارها میکند.
60- زمانی کارها درست است و زندگی سالم است که زیر نظر خدا و قرآن و احکام الهی و سنّت رسولالله صلّی الله علیه و آله و سلّم و اهل بیت علیهم السّلام باشد.
61- حضرت علی علیه السّلام میفرمایند : عقل آن است که برخلاف نفس حرکت کند و کار انجام دهد.
کتاب نور هدایت گردآورنده جناب آقای علی کیانی